Bécsben virágföldet készítenek a városban keletkező zöldhulladékból, és még jól is járnak vele

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta.

Manapság egyre több problémát jelent a városokban keletkező szemét tárolása, újrahasznosítása. Hatalmas szeméttelepeken tároljuk őket egy részét elégetjük vagy újrahasznosítjuk, miközben erre nem lenne szükség. Sajnos kialakítottunk egy olyan életformát, ami szemetet termel az iparosodás óta, miközben, ha visszatekintünk az elötte levő állapotokra, akkor láthatjuk, hogy a ma már divatos Zero Waste mozgalom tulajdonképpen alapvető dolog volt. Szerencsére a műanyagoknak már lehet egy olyan útja, ami néhányszor visszaforgatja ugyanazt az anyagot felhasználásra, de míg régen természetes volt, hogy értékes komposztot csinálunk a szerves hulladékainkból, addig mára már sajnos ez is kiveszett belőlünk. Pont ennek a gondolatnak vette elejét a bécsi városvezetés, és egy kitűnő ötlettel állt elő.

A Guter Grund nevet viselő virágföldet Bécs zöldhulladékának felhasználásával állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a bio-termesztésben is felhasználható. Mintegy 100 ezer tonnányi zöldhulladék – fonnyadt salátalevél, almahéj és növényi nyesedék kerül a város külső kerületeiben az úgynevezett bio-szemetesekben, amelyekből 80 ezer darab található a városszerte. A bio-kukát az ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik, ezeket hetente egyszer ürítik, tartalmuk a lobaui komposztálóüzembe kerül. Szintén itt végzi a város szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása során keletkező bio-szemét. Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzemében évente mintegy 45 ezer tonnányi kiváló minőségű komposztot állítanak elő, amelynek egy része a bécsi parkokba, zöldterületekre kerül, illetve a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosítják. A komposzt másik részéből készül a Guter Grund nevet viselő virágföld, amely egyaránt alkalmas kerti és balkonnövények ültetésére. A bécsi föld különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz tőzeget, helyette fakéreg-humusszal és megfelelően előkészített farostokkal teszik lazává és könnyűvé a szerkezetét. A virágföld bármelyik bécsi szeméttelepen megvásárolható, a 18 literes zsák 3 euróba kerül, a 40 literes pedig 5 euróba, így még meg is éri.

Ez az egyelőre rendkívül sikeres kezdeményezés remélhetőleg elterjed a világban, és ezáltal egy zero-waste világhoz közelebb kerülhetünk, ha ez még sajnos lehetetlennek tűnik a városok fogyasztásának mértékében jelenleg.

Forrás: alternativenergia.hu